Situat in partea nordica a Romaniei la poalele Muntilor Bargaului, orasul Bistrita este resedinta judetului Bistrita-Nasaud avand de 87.000 locuitori. Prima atestare documentara dateaza din 1264. Din acea perioada Bistrita cunoaste o dezvoltare economica prin practicarea mestesugaritului si a comertului. Nesiguranta vremurilor determina ridicarea zidurilor cetatii, astfel ca in anul 1465 orasul avea 18 turnuri si bastioane aparate de mestesugarii orasului grupati in bresle. In aceasta perioada Bistrita devine unul din cele mai importante orase din Transilvania alaturi de Sighisoara si Sibiu.
Biserica gotica cu turnul de 75 de metri domina si astazi orasul fiind o dovada a puternicei dezvoltari in secolele trecute. Constructia acestei biserici a inceput in 1470, si a durat aproape 100 de ani. Alte edificii ale vremii sunt : fosta biserica a minoritatilor din secolul al XIII-lea, complexul comercial Sugalete, Casa Argintarului ridicata in secolul al XVi-lea, Zidurile vechii cetati a Bistritei si Turnul dogarilor - unul din bastioanele de aparare ale orasului. Centrul vechi al orasului aminteste, prin arhitectura sa, de infloritorea Bistrita din secolele trecute.
Potentialul turistic al judetului Bistrita-Nasaud este extrem de bogat. Zona montana este vizitata de turisti care iubesc drumetiile, odihna si sporturile. In nord se afla muntii Rodnei (2303m) si Tibles, iar in est muntii Bargaului si Calimani. O mare parte a judetului este asezata pe bazinul superior al raului Somesul Mare. Zona carstica a Muntilor Rodnei include cateva pesteri de o mare valoare speologica: Pestera Zanelor, Pestera Izvorul Tausoarelor (cea mai adanca pestera din Romania), Pestera Jgheabul lui Zailan.
Puncte de interes turistic sunt, de asemenea: statiunea Sangeorz-Bai cu ape minerale medicinale si de masa, zona Piatra Fantanele cu castelul-hotel "Dracula", zona Colibila cu lacul artificial si barajul situat pe raul Bistrita, Valea Vinului, Parcul Dentrologic Arcalina cu numeroase plante autohtone si exotice si Iezerele Bumbaiescului, Lacurile Taul Petros, Taul Lala Mare.
In judet se gasesc, de asemenea, numeroase monumente istorice si arhitecturale. Interesante descoperiri arheologice pot fi vizitate la Ardan, Bistrila, Coldau, Dumitrita, Saralel cat si ruinele cetatilor Ciceu si Rodna. Printre monumentele arhitectonice ale judetului mentionam bisericile de lemn de la Sarata, Silivasu de Campie, Spermezeu, Salcuta, Tigau, Zagra, bisericile evanghelice de la Henna, Dipsa, Bistrita cat si zona ,,Sugalete'' datand din secolele XV-XVI.